Verslag  43e Schaakolympiade Batumi, Georgie,
23 september – 6 oktober 2018

De Surinaamse Open en dames selectie arriveerden na een lange reis via Amsterdam en Istanbul op 24 september  2018 op de luchthaven in Batumi om 10.00u. Iwan Bonoo, de webadministrator van www.surichess.com voegde  zich in Batumi aan de selectie toe.

pic1 
De Surinaamse Schaakolympiade delegatie

pic2 
Olympiade damesselectie: WFM Kaithlyn Tjong Tjin Joe, WFM Catherine Kaslan,
WFM Rosangela dos Ramos en Alexandra Kaslan

pic3 
De Open Klasse Olympiade selectie: DI Marlon Kaslan (Captain), FM Roger Matoewi,
CM Romario Sanches, FM Viresh Giasi, CM Suradj Hanoeman, FM Dewperkash Gajadin

De 1e ronde zou om 15.00u starten. Na heel lang oponthoud, vanwege het zoekraken van een koffer (koffer kwam 3 dagen later aan), arriveerde de delegatie in Hotel Sanapiro om 12.00u. Daar bleek dat de bussen naar de speelzaal al om 13.30u zouden vertrekken. Na heel snel opgefrist en wat gegeten te hebben vertrok de delegatie naar de “Ice Palace” waar de games van de 43e schaakolympiade gespeeld zullen worden. De 1e dag ging het organisatorisch behoorlijk rommelig aan toe. Gelukkig zijn er verbeteringen aangebracht gedurende het toernooi.  Vanwege heel strenge regels met het oog op anti-cheating is de controle op alle electronic devices met broadcasting functions heel streng. Alle electronic devices moeten worden afgegeven. Dit heeft tot gevolg, dat er ook heel weining foto’s in de speelzaal gemaakt kunnen worden.

In de Open klasse moesten de heren het opnemen tegen Servie, met 3 Grootmeesters (GM) en 1 Interntionaal Meester (IM) en in de damesklasse kwam Suriname uit tegen Slovakije met 1 Internationaal Meester (IM), 1 Woman Grandmaster (WGM ) en 2 WFM’s.
Ondanks de vermoeidheid is er op elke bord heel hard gestreden. Zowel in de Open klasse als in de damesklasse verloor Suriname met 3.5 – 0.5. In de Open klasse wist Romario Sanches zijn tegenstander, een Internationaal Meester (IM) met een rating van 2472 op remise te houden, terwijl in de damesklasse WFM Kaithlyn Tjong Tjin Joe haar tegenstander, een Woman Grandmaster (WGM) met een rating van 2268 in bedwang hield.  Na een goede nachtrust konden de Surinaamse spelers zich voorbereiden op hun volgende tegenstanders namelijk Guyana in de open klasse en de dames ontmoeten Ethiopie in de volgende ronde.  Het is de eerste keer dat Suriname uitkomt tegen haar buurland op een Schaakolympiade.  Suriname wint deze ontmoeting van Guyana met 3-1, terwijl de Surinaamse dames de dames van Ethiopie overklaste met 4-0.

In de Open klasse wist Suriname te winnen van Guyana, de Nederlandse Antillen, Togo en Guam en gelijk te spelen tegen Bolivia. In de Open klasse hebben 185 landen deelgenomen. Suriname heeft in totaal 9 competitiepunten weten te scoren, 1 competitiepunt meer dan de vorige olympiade,  en eindigt op de eindrangschikking op de 140e plaats. Het lukt CM Suradj Hanoeman nog net niet om een FM norm te halen. Hij scoort 5.5 punten uit 9 partijen. Voor een FM norm is vereist 6 uit 9.

In de damesklasse wint Suriname van Ethiopie, Tanzanie, Bahamas, de Nederlandse Antillen en speelt gelijk met Malta. Ten opzichte van de vorige Olympiade scoren de Surinaamse dames evenveel competitiepunten namelijk 9. Wel scoren ze meer bordpunten namelijk 22 bordpunten t.o.v. 19 bij de vorige Olympiade.  Alexandra Kaslan weet een WCM norm te halen. Suriname eindigt bij de dames op de 103e plaats. In totaal hebben 151 landen deelgenomen in de damesklasse.

De grote winnaar van de Schaakolympiade is China, die in zowel de Open Klasse als in de damesklasse , wereldkampioen is geworden.

Nieuwe FIDE President, Arkady Dvorkovich

Intussen is de verkiezingsstrijd tussen de 3 Fide president kandidaten Georgios Makropoulos (Griekenland), Arkay Dvorkovich (Rusland) en Nigel Short (Engeland) duidelijk merkbaar. Er wordt flink getrokken aan de delegates van de verschillende landen. De zittende president Kirsan Iljumzhinov heeft zich niet herkiesbaar gesteld vanwege het feit dat hij al een hele tijd voorkomt op de sanction list van de US Department of Treasury , met negatieve gevolgen voor de FIDE. Georgios Makropoulos is de waarnemend FIDE president en 22 jaar lang Vice- President.

Deze verkiezingen zullen een einde brengen aan een 23 jarige FIDE heerschappij van Kirsan Iljumzhinov en een begin van noodzakelijke veranderingen binnen de FIDE.  Op de valreep trekt Nigel Short zich terug en verklaart zich solidair met Arkady Dvorkovich.  Arkady Dvorkovich weet na goede campaigning de verkiezing te winnen met 103 stemmen tegenover 78 stemmen voor Makropoulos. Deze ruime overwinning geeft aan dat de federaties verlangen naar een modernere aanpak van de FIDE. Een belangrijke aanname binnen de General Assemble van de FIDE is dat de FIDE president hooguit 2 termijnen mag dienen.

Bij de continentale verkiezingen van de Fide America’s wordt Ricardo dos Ramos op de lijst van Continentaal president Jorge Vega bij acclamatie herkozen.

Matoewi met de nieuwe FIDE president.

Seminars
Tijdens de schaakolympiade worden verschillende seminars en trainingen verzorgd, noodzakelijk om normen en titels te behalen op het gebied van toernooi organisatie, trainers en arbiters. Frank Lo Kim Lin (voorzitter SSB), Caroline Ramdin en FM Viresh Giasi hebben succesvol deelgnomen aan de trainercursus. Frank Lo Kim Lin heeft de titel Fide Instructor (FI) behaald, en is hiermee de 3e FI in Suriname. Caroline Ramdin en Viresh Giasi verkregen de titel National Instructor (NI). Het totaal aan Nationaal Instructors in Suriname wordt nu 4. Het hebben van een trainerstitel wordt door de FIDE verplicht gesteld voor coaches, captain en teambegeleiders.  Ook hebben Frank Lo Kim Lin en Caroline Ramdin deelgnomen aan de seminar voor International Organizers (IO). Deze seminar is noodzakelijk voor het behalen van een IO norm.  


Bereikte resultaten

Zowel bij de heren als de dames is een lichte verbetering merkbaar m.b.t. het aantal behaalde competitiepunten resp. behaalde bordpunten t.o.v. de laatste schaakolympiade 2016. Indien we vooruit willen gaan is het hebben van deskundige buitenlandse trainers een “must”. Ook zal de focus liggen om al heel vroeg jonge schakers te begeleiden en te trainen. Hiervoor is er een plan en een budget nodig. Met de nieuwe Fide president Dvorkovich is heel kort gesproken en hij wil met elke federatie een overeenkomst aangaan a.d.h.v. een gepresenteerd ontwikkelingsplan. De Fide zal nagaan in hoeverre ondersteuning gegeven kan worden aan het otwikkelingsplan.  

Verder is het Alexandra Kaslan gelukt om haar WCM norm te behalen, terwijl daarnaast ook een FI titel (Frank Lo Kim Lin) en 2 NI titels (Caroline Ramdin en Viresh Giasi) binnen zijn gehaald. Ook is Ricardo dos Ramos wederom herkozen om zitting te nemen in het continental bestuur van de Fide America’s.

Op zaterdag 6 oktober vertrekt de Surinaamse delegatie uit Batumi, Georgie.

 

Ricardo dos Ramos
Batumi, Georgie,
5 oktober 2018