Author: Suradj Hanoeman

Dag Start

Na een  drie lange dagen was het voor ons zeker nodig om wat extra te rusten. Zoals bekend stond gepland dat wij slecht 1 ronde op de zondag spelen en ook nog in de middag. De dag is normaal gestart met “veel regen”. We zijn gerend om te genieten van onze breakfast en in de tussen tijd stopte het ook met regenen.

 

Na onze breakfast zijn wij vertrokken naar de supermarkt om wat fruit te kopen. Naast fruit hebben wij  ook  lekker  genoten  van  Ice-cream….heerlijk  zeg.  Terug  in  ons  kamer  begonnen  wij  met de preparation. Elke speler moest nagaan wat hij/zij gaat spelen en concreet wat ze gaan doen. Individueel hebben ik daarna de opening stratgey besproken en de plannen bekeken.

Na de voorbereiding, rond 12:00u zijn wij vertrokken om onze lunch te halen. Restaurant is in de buurt van onze speelhal dus was even lopen. Wij hebben lekker bij het restaurant gegeten en daarna zijn wij weer richting onze kamer vertrokken. Aangekomen was het tijd om even te rusten en om 15:30u weer te vertrekken.

Day_4_25_June_2017_page3_image1

Ronde 6

Day_4_25_June_2017_page3_image2
Rodriguez German Enrique 2074 vs Prade Cedric 1832 1-0

Na een mooie wedstrijd tijdens ronde 5 was de full focus op ronde 6. We keken naar Cedric zijn opening en wat bleek is dat hij niet de juiste zetten volgorde speelt waardoor hij de voordelen niet direct kan benutten. We keken naar de tegenstander zijn partijen en kwamen met een systeem die Cedric moest spelen tegen hem. Dit was een combinatie van Kings-Indian & Benoni…twee openingen waarmee Cedric zeker bekend is. Belangrijk was om  in een semi-open stelling te komen, Paard op f3 afruilen tegen een loper. Tijdens de 6e ronde speelde Cedric het systeem alleen heeft hij een zet gemist in de volgorde en is hij in een stelling beland die wij infeite niet wilde. In het middenspel maakte Cedric gebruik van de ‘Loper/Paard’ onevenwicht en kwam In een heel active stelling terecht. Hij staat 2 pionen achter maar de tegenstander stond heel passief. Echter maakte Cedric enkele inaccuracies waardoor zijn tegenstander zijn twee extra pionen kon benutten.
 

Panchoe Pratul 1777 vs Lopez Fabian 1823 0-1

Na de wedstrijd van gisteren met Pratul veel ‘side-lines’ gespeeld met zijn 1.b3 opening. Dit met de bedoeling hem te laten zien dat hij in open-stellingen goed kan spelen dus hij moet geen stellingen
‘sluiten’. Met praktische spel zijn wij dieper ingegaan op opening & middenspel strategy  Welke
stuken afruilen, key squares & combinatie van plannen. Tijdens de 6e ronde kregen wij een normale stelling wat ik verwacht had en nu de tijd om te laten zien wat hij kan met deze opening. Pratul zijn tegenstander is een heel aanvallende speler, dus mistakes kunnen wij niet permiteren. In het middenspel stond Pratul beter omdat zij tegenstander zijn konings pionen naar voor had gespeeld en Partul kon op basis hiervan het centrum open maken en aanvalen. Echter ging Pratul voor een kwaliteits winst maar miste dat zijn tegenstander met schaak zijn aanvallende stuk kan slaan. Zo stond Pratul een stuk achter en verloor de wedstrijd.

WFM Kaslan Catherine 1729 vs WIM Fernandez Rivero Karla July 2029 0.5-0.5

Tijdens de training zagen wij dat de WIM 1…e5 of 1…c5 speelt tegen 1.e4. Alleen in de database zagen wij maar 1 c5 wedstrijd. Toen besloten om geheel te focussen op 1.e4-e5  Scotch-Opening en ook even gekeken naar indien zij toch c5 speelt wat Catherine kan doen. Catherine houdt van Le3 in Scotch echter speelde haar tegenstander een ander variant waardoor zij onze voorbereiding niet kon toepassen..Zij is was wel bekend met het variant maar heeft passief gespeeld in de opening waardoor de tegenstander actief haar stukken kon ontwikkelen. Echter heeft de tegenstander in het middenspel niet actief gespeeld waardoor Catherine haar stukken op de juiste velden kon plaatsen en de stelling was semi-open. Beide spelers hadden de lopers op het bord maar die van Catherine waren actieve lopers maar wel een remise-stelling. De WIM bood remise aan en werd geaccepteerd door Catherine. Goede comback in the game!

WFM Tjong-Tjin-Joe Kaithlyn 1623 vs WFM Johnson Gabriella 1899 0-1

Kathlyn haar tegenstander was niet een onbekende bij haar en zij had al netjes bekeken dat haar tegenstander alleen maar Siciliaans spleet tegen 1.e4. Kathlyn vroeg mij of zijn de ‘Grandprix-Attack’ kan spelen i.pv. de classical. Wij hebben toen gesproken over dat wij geen ‘Grandprix-Attack’ hebben geoefend en is een semi-closed position, waar Kathlyn heel goed speelt in open-positions. Dus we hebben gekozen om toch de classical te spelen met Dragon als variant. Gekeken naar de opening strategy  1 paard afruilen, zwarte loper afruilen en controle over d5 behouden en dan moet het wat makkelijker gaan. Tijdens de wedstrijd kwam de ‘Dragon’ op het bord en Kathlyn speelde de opening correct. In het middenspel ruilde zij 1 paard af maar het lukte haar niet om tijdig de ‘zwarte’ loper af te ruilen. Hierdoor kreeg zwart een aanval op Kathlyn haar koning en zij moest opgeven.