PARAMARIBO - Het seizoen bij de Surinaamse Schaakbond (SSB) is dit weekend officieel van start gegaan. Zaterdag 18 jan. en zondag 19 jan. is er een Open Blitz- en Rapid-toernooi in het Suriname Denksport Centrum dat op 29 december werd geopend. 

"We zijn blij dat het gebouw er eindelijk staat en we nu daar onze toernooien kunnen organiseren", zegt SSB-voorzitter Frank Lo Kim Lin die samen met anderen aan de wieg heeft gestaan van het centrum op het terrein van de Anton de Kom Universiteit. Er doen 126 Surinamers en drie Guyanezen mee aan het evenement van dit weekend, de eerste activiteit van de schaakbond in het nieuwe centrum. 

"We hebben het opengegooid voor eenieder, vandaar dat we het een open toernooi genoemd hebben", licht Lo Kim Lin toe. Echter, omdat de schaakbond de uitnodigingen laat de deur uitstuurde hebben zich uit het buitenland enkel Guyanezen aangemeld. Met hen reist een arbiter mee. "Ze hebben een paar arbiters die een norm moeten halen en dat kunnen ze pas als ze op grote toernooien actief zijn", verklaart Lo Kim Lin.

De schaakbond hoopt dat er volgend jaar ook schakers aan het toernooi meedoen uit Brazilië, Venezuela, Cuba en andere landen. De deelnemers aan dit Open Blitz- en Rapidtoernooi worden op basis van hun sterkte onderverdeeld in drie klassen. De voorzitter verwacht veel jongeren 'omdat het bij blitz en rapid gaat om snel denken'. Het Blitz-toernooi begint zaterdagmiddag om half zes en het Rapid-toernooi begint zondagmorgen om half elf.

 

Resultaten

Rapid   novice    challenger   Master

Blitz    novice    challenger   Master

 

Bron : dwtonline.com